HAPËSIRA ILIRE SHEKULLI VII: E PAFUNDME…. -DARDANIA, ILIRA, EPIRI, MAQEDONIA, DALMACIA

HAPËSIRA ILIRE SHEKULLI VII: E PAFUNDME…. -DARDANIA, ILIRA, EPIRI, MAQEDONIA, DALMACIA

415
0
SHPËRNDAJE

Harta e botës në Kozmografinë Ravenase, “Anonymi Ravennatis de geographia libri V”, e krijuar në Ravena të Italisë në shek. VII-të pas Krishtit.

Duket qartë hapësira e pamasë e paraardhësve të shqiptarëve, ilirëve. Harta jep toponimet nga Irlanda në Indi. Pesë librat që përbëjnë këtë vepër, u botuan për herë të parë në Paris, më1688, me emrin “Anonymi Ravennatis de geographia libri V”.

Interesant është fakti se duke shfrytëzuar burimet e kohës, pra të shek. VII, autori vendos emrin DARDANIA si zëvendësues të Perandorisë Romake Lindore apo Bizantit të mëvonshëm. Natyrisht, që argumenti mbështetës nuk është vetëm emërvendi i lashtë i Dardanëve trojanë, por edhe trashëgimia ilire e fronit të Kostantinopojës, për breza të tërë.

Ne Ilirët, ishim para Romës, para Athinës, para Bizantit, para Sllavëve, para Osmanëve dhe para gjithë evropianëve të tjerë, e kemi mbetur aty ku jemi edhe sot. Kjo nuk është mbijetesë. Është aftësi. Na mbetet vetëm sprova e fundit….